Quantcast
Channel: basiskt – Riktig mat & hälsa

Rawfoodrecept från ny bok: Green Sweet & Treats

$
0
0
Rawfood halloncheesecake på ett vitt fat, dekorerad med jordgubbar

Foto: Mia Hagenmalm

När jag första gången såg boken Green Sweet&Treats tänkte jag Wow! Vilken underbar bok! Jag blev helt salig!
Den är genomgående vacker, vackra naturbilder och vackra bilder på rawfood. Amazing!

Erika Billysdotter som har skrivit boken, kom i kontakt med rawfood redan 2004 då hon bodde i San Francisco. Hon är rawfoodkock och har lagat mat på Sveriges första renodlade rawfoodrestaurang i Malmö. Nu för tiden lagar hon mat på yogaretreats och gör cartering till företag och privatpersoner.

Eftersom att det är helg fick jag äntligen tid över att prova ett av recepten i boken. En helt underbar halloncheescake! Nu hade jag inte svarta sesamfrön hemma så jag körde med ljusa.

Ha en fin helg! // Mia

 

Halloncheesecake
16 portionsbitar
3 dl svarta sesamfrön
20 st medjooldadlar
1 1/2 msk kokosolja

Fyllning
7 1/2 dl caschewnötter
5 dl mandelmjölk
3 msk pressad citronsaft
1 1/4 dl kakaosmör
1 tsk bourbonvanilj
2 nypor salt
3 dl hallon, färska eller frysta

Garnering
Fikon, eller något annat  gott! Jag  tog jordgubbar.

Gör så här:
Mixa sesamfröna i en mioxer. De ska slås sönder.Tillsätt dadlar och kokosolja. Det ska bli en massa som håller ihop. Klä en springform med bakplåtspapper och tryck ut massan i formen.

Fyllning:
Gör fyllningen genom att mixa cashewnötter, mandlemjölk, citronsaft, vanilj och salt till en slät massa. Mixa ner kakaosmöret.

Ta bort 5 dl av fyllningen åt sidan och häll resterande fyllning över botten. Mixa de 5 deciliter av fyllningen med hallon till en jämn smet.

För att skapa ett virvelmönster, klicka ut hallonsmeten över kakan och dra sedan ut smeten med en kniv så att den blandar sig med den vita cachewgrädden. Ställ in i kylen eller frysen tills kakan har stelnat.


Grön raw limeglass

$
0
0

Första sommardagen, den 1:a juni 2015 och det känns mer som en höstdag i början av oktober än sommar. Regn och storm ger kalla vindar och jag har fortfarande dunjackan på för att inte frysa. Hoppas att det vänder och blir varmt snart. Härlig värme och soliga dagar är vad jag väntar på!

Trots att vädret envisas med att hålla kvar vid snålblåsten vill jag ändå fresta med en härligt limegrön nyttig raw glass!
Ni måste ju hålla med om att den ser riktigt god ut?! Och god är den! Färgen kommer faktiskt från gröna ärtor, men av dem känner man inte ett spår av smak när glassen är klar. Och så är det en riktigt nyttig glass.
Gröna ärtor är proteinrika och innehåller alla B-vitaminer kroppen behöver förutom B-12. De är rika på C-vitamin och zink, vilket stärker ditt immunförsvar, men även järn , magnesium och kalium. Ärtor är även rik på en stor mängd av antioxidanten karoten Den innehåller även vitamin K som är viktig för uppbyggnad av skelettet.
Dessutom är den rik på folat och matsmältningsfrämjande kostfibrer som håller igång magen och ger en längre mättnadskänsla trots att de är fettsnåla.
Att äta gröna ärtor håller också blodsockerbalansen på en bra nivå, och man slipper sötsuget efter maten.
Så ät ärtor! Det mår du himla bra utav.

Vill man inte göra glassen just nu, kan man ju vänta tills värmen kommer. :-) Men den är hur enkel som helst att mixa ihop, och helt ljuvligt god! Ät den som ett nyttigt mellanmål, eller som en efterrätt.

Grön raw limeglass
2 portioner
2 frysta bananer, skivade, eko
100 g gröna frysta ärtor, eko
1/2 ekologisk lime, saften av
2 krm  ekologiskt lakritspulver
1 knippe  ekologisk mynta eller 2 droppar eterisk ekologisk pepparmintolja -om man vill
ev. vatten
ev agavesirap om du behöver mer sötning

Gör så här:
Lägg alltsammans i en mixer och kör till en slät härligt grön glassmet! Blir den för svår att mixa, ha i lite vatten. Smaka av om du behöver mer sötning.
Jag toppade med smulor av frysta hallon.

Ha det bäst! :-) Mia

Recept är insperat av Leila Lindholm

Basisk eller försurad föda? Så funkar det!

$
0
0
tidning med bild och text

Foto: Mia Hagenmalm

För några månader sedan blev jag intervjuad i tidningen Expressens bilaga ”Allt om LCHF” i en debatt om syra bas-balansen, och hur man ska äta för att ha ett bra PH i blodet-kroppen samt vilka sjukdomar en försurad kropp kan bli belastad av. Jag är ju Ja-sägare till att man behöver äta en basisk föda, medan tillfrågade i samma debatt; Nutritionisten Eva Warensjö, Lemming som jobbar på Livsmedelsverket inte alls tror på den teorin. Dels för att som hon sa, eskimåer inte är sjuka trots att deras kost består mestadels av kött vilket är försurnande för kroppen och dels eftersom att den inte är vetenskapligt bevisad. Kostdoktorn Andreas Eenfeldt trodde inte heller att kosten varken gör till eller från för kroppens PH-värde, men att maten som rekommenderas för att balansera PH-balansen, vanligtvis är rätt bra mat.

(Läs om syra/bas-balansen här bas-och-syrabildande-foda/)

Okej! Jag tänker inte jag vika mig i mina argument. Jag är helt övertygad om att det är nödvändigt för oss att äta en basisk kost för att hålla oss friska. I Tyskland har man till och med sjukhus där cancerpatienter får lära sig att äta basisk kost för att svälta cancercellerna.

Den som skapade begreppet syra-basbalansen var en läkare vid namn doktor Ragnar Berg som i 40 år arbetade i tyska näringsforskingslaboratorier. Doktor Ragnar Berg påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och andra basbildande. Teorin är dock inte vetenskapligt bevisad men rekommendationen av hur man ska äta har visat sig vara riktig erfarenhetsmässigt.

Man utsöndrar vanligtvis syraöverskottet (Koldioxid) genom lungor, njurarna och huden.
Men när kroppen är sur så lagras syrorna istället i bindväven och leder. Har man ett för stort syraöverskott i kroppen använder kroppen kalk (Calcium) ifrån skelettet och därmed kan skelettet på sikt bli urkalkat. Sjöar kan bli sura-syrefattiga men det kan kroppen också bli. Man kalkar/basar sjöar och man måste kalka/basa kroppen genom att äta basisk föda. För att hjälpa kroppen att balansera PH-värdet ska man därför dra ner på syrabildande föda.

Jag vill också förklara syreomsättningen i kroppen och hur himla viktigt syre är för kroppens absiska/syra funktion.
Friska celler i vår kropp behöver syre för cellandning och tillväxt.
Är våra kroppar inte tillräckligt syresatta kan cellerna förändras och bli fria radikaler eller dö. Läs vad fria radikaler  är här:/
Vi andas in syre som sedan sprids genom våra cellembran och in i våra röda blodkroppar. Blodkropparna cirkulerar sedan runt i kroppen och syresätter vävnader som är i stort behov av syre. Syremonekyler i våra kroppar samarbetar med våra enzymer som sätter igång många oxidativa  processer.  En av de restprodukter som kommer från oxidation är koldioxid, som efter cellförbränning frisätts från cellerna till blodet. Efter det transporteras koldioxiden tillsammans med hemoglobin och bikarbonat tillbaka till lungorna och processen börjar om. Därför är det viktigt att man genom god utandning gör sig av med koldioxiden eftersom att koldioxid är försurande för kroppen. Alla enzymer i kroppen är också beroende av att kroppen har ett stabilt PH-värde för att kunna arbeta optimalt. En försurning gör att enzymerna arbetar sämre.
Genom inandning, genom huden och av det vi äter får vi i oss gifter. Och nu mer än aldrig förr.  Det är leverns uppgift att rena kroppen från dessa gifter och omvandla dem från fettlösliga till vattenlösliga. Eftersom att det vid denna process bildas mycket fria radikaler är det jätteviktigt att kroppen har en tät näring av antioxidanter och vitaminer som kan ta hand om dessa fria radikaler eftersom att en brist på dessa näringsämnen orsakar att avgiftningen försämras och toxiner, gifter och tungmetaller istället lagras i kroppens vävnader istället för att föras ut via gallan/avföring och urin. Det är alltså därför det bildas urinsyra i lederna och man kan då få gikt.

Det är  jätteviktigt att man äter en näringsrik föda och vitaminer samt antioxidanter för att kunna ha en bra syresättning i blodet och i de röda blodkropparna då dessa har till uppgift att bränna och neutralisera gifter genom oxidation då ett syrefattigt blod försämrar denna process.

I tarmen behöver också PH-värdet vara rätt för både bakterier och enzymer då en försurning gör att enzymerna blir er långsamma och det ökar risken för sjukdomar och svamptillväxt som candida.

DR Otto Warburg som 1931 fick Nobelpriset för sin upptäckt  för sambandet mellan syre och cancer. Hans studier visade att syrebrist i cellerna var den främsta orsaken till cancer, och att cancerceller inte kan överleva i en basisk miljö men trivs ypperligt i syrafattig miljö samt att en  kropp som har en bra PH-balans även har en bättre  syreupptagningsförmåga.

Mia

Supernyttig smoothie med vetegräs och ingefära

$
0
0

Den här smoothien har jag nog haft i bloggen förut. Men det är verkligen en favorit i repris. Den är fantastisk god. Och nyttig!
Jag har dock pimpat smoothien denna gång med en matsked vetegräs  för att göra den ännu mer nyttig! Det här är verkligen en energikick för hela kroppen. Dels vitaminfyllda frukter, dels klorofyll och mineraler från vetegräs. Dessutom nyttig kokosolja som ger dig bra fettsyror och energi samt stödjer ditt immunförsvar och gynnar de goda mag/tarm-bakterierna.

Jag har ju skrivit  om socker och hur farligt det är för kroppen.
Jag har själv sedan några år tillbaka lagt om min kost helt och tagit bort allt raffinerat socker som socker, vete, vitt ris, pasta osv, ur min kost.

Jag vill ha en bra basisk balans i kroppen, och vetegräs ett riktigt Superfood som har massor av nyttiga egenskaper som är bra för hälsan.

Netegräs i en vit burk

När man är försurad i kroppen lagras syra i bindväven och i lederna och kroppen måste ta basisk bikarbonat från blodet och basisk kalk ifrån skelettet vilket orsakar urkalkning. Om man har en långvarig obalans leder det till en försurad kropp som kan orsaka sjukdomar som mag-tarmbesvär, försämrad matsmältning,  hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, gikt, gallsten, candida, benskörhet, övervikt, astma, högt blodtryck, leversjukdomar muskelstelhet, trötthet och cancer som ett exempel. Försurad blir man av socker och snabba kolhydrater.

Man kan neutralisera sin sura kropp geneom att äta mer basisk föda och även hjälpa kroppen på traven med sådant som man vet är alkaliskt. 
Vetgräs är en god källa till protein och fibrer men  innehåller också basiska mineraler som kalcium och kalium. Proteiner bidrar till att bibehålla muskelmassa och normal benstomme. Kalcium och kalium är alkaliskt-basiskt och skapar en bra PH-balans i kroppen. Och på grund av att vetegräs har en  hög koncentration av klorofyll vilket hjälper till med produktionen av  fler röda blodkroppar som i sin tur ökar syreproduktionen  i kroppen. Det gör att  man blir piggare och får mer ork. Det stödjer även immunförsvaret och renar kroppen från toxiner.

Vetegräs innehåller även åtta essentionella aminosyror och selen.
Selen är en stark antioxidant som hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress och fria radikaler, samt bidrar till immunsystemets normala funktioner och till normal sköldkörtelfunktion.

Smoothie med vetegräs och ingefära
2 glas

1/2 banan, eko
2 1/2 dl färskpressad saft från apelsin, eko
1 dl mango, fryst, eko
25 g babyspenat, eko
2 cm ingefära, eko
1 msk vetegräs, eko
1 msk kokosolja, eko utan smak

Gör så här:
Pressa saften ur alpelsiner och skala ingefäran och skär i mindre bitar. Skölj spenaten och mixa alla ingredienser till en skön, grön smoothie! Häll upp i glas! Servera genast!

 

Persiljerotsoppa med varm svampsallad och begravning

$
0
0

Igår var jag otroligt trött och slut både psykiskt och fysiskt efter begravningen av min pappa och den långa resan fram och tillbaka till Småland i onsdags. Jag bara orkade inte laga middag på kvällen. Jag orkade knappt stå på benen. Det fick bli rester till middag igår och i morse kom jag ju på att jag inte hade någon lunch till idag. Soppa går fort att göra så den fixade jag innan jag for till jobbet. Det fick bli en soppa på persiljerot och en varm sallad med svamp, grönkål och rödbetor.

Ha det fint! // Mia

Persiljerötter på en bänk

Foto: Mia Hagenmalm

Persiljerot är egentligen en lite bortglömd grönsak men den är riktigt läcker- en delikatess tycker jag.
Man hittar den inte så ofta i grönsaksdiksen vilket är synd.
Persiljerot smakar lite som en blandning av persilja, morot och selleri. Den inte bara smakar bra, den är riktigt nyttig också – och egentligen en kvinnokrydda som är bra för just kvinnor då den stärker njurarna vid urinvägsinfektioner och livmodern vid menstrationsbesvär. Persiljerot är dessutom full av bra näringsämnen och rik på  C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järn vilket är bra vid blodbrist. Dessutom är den allmänt stärkande och blodrenande, avgiftande för kroppen, bra för matsmältningen vid gaser och kolik, motverkar dålig andedräkt, urindrivande och vätskedrivande och nervlugnande vid exempelvis oro eller utmattning och bra vid artrit- ledinflammation och gikt.
Den sägs också vara en lustförhöjare.
Men man ska undvika att äta persiljerot när man har njurproblem eller är gravid.

Persiljerotsoppa med varm svampsallad
2 portioner
5 persiljerötter, eko
1 gul lök, eko
2 medelstora potatisar, eko
1 äpple, eko
1 kruka persilja, eko
7 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljong, eko
2 dl grädde (jag använder havregrädde)
1 msk citronsaft, eko
örtsalt och vitpeppar

Sallad:
200 g champinjoner
1 stor rödbeta
lite vitkål
Rapsolja till stekning

 

Gör så här:
Soppa:
Skala och finhacka löken och bryn i lite rapsolja. Skala persiljerötter , äpple och potatis och skär i mindre bitar. Låt fräsa med löken några minuter och häll över vatten och buljong. Låt koka ca 20-30 minuter eller tills rötter och potatis är mjuka. Ta av och mixa soppan. Hacka persiljan fint och låt koka med de sista två minutrarna. Tillsätt citronsaft och grädde och låt få ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och vitpeppar.
Sallad:
Rensa champinjonerna från skräp och skär i två bitar. Skala och skiva rödbetan tunnt på en mandolin och lägg i en skål med kallt vatten så att den behåller sin krispighet. Strimla vitkål. Stek svampen mjuk några minuter i rapsolja eller smör. Tillsätt rödbetor och vitkål. Stek några minuter till. Grönsakerna ska inte bli mjuka utan bibehålla sin krispighet. Servera svampsalladen till soppan.

Därför behöver din kropp livsviktiga enzymer

$
0
0

Eftersom att jag har haft så mycket problem med min mage genom åren äter jag tillskott av enzymer. Nu har jag hittat en riktigt bra produkt! RegulatPro Bio.
RegulatPro Bio innehåller ett mångfald av enzymer, baserad på en fermiterad susention bestående av  ekologiskt odlade grönsaker, frukt,  nötter och kryddor. Kaskadfermitering är en process som efterliknar den mänskliga kroppens matsmältningsprocess och kroppen kan tillgodogöra sig enzymerna omedelbart.

Levande kaskadfermentation är en unik patenterad metod för att på ett naturligt sätt skapa biologiskt aktiva element som liknar de som ingår i kroppens egna naturliga kaskadfermentation.
Min mage och hela jag mår helt fantastiskt bra av detta och matsmältningen funkar igen. Dessutom känner jag mig mycket piggare och mindre trött.

I dagens samhälle får vi i oss mängder av främmande ämnen som är skadliga för våra kroppar.
För att hjälpa kroppen på traven att göra sig av med dessa skadliga ämnen behöver kroppen näring och syre. Ju mer vi utsätts för kemikalier och föroreningar, ju mer näring och syre behöver kroppen.
Därför är det superviktigt att äta en bra näringsrik och nyttig kost och att välja ekologiska råvaror.

 

Vi männskor består av upp till 100 miljarer celler och kroppen utgör över 200 miljoner kemiska processer varje dag. Varje process kontrolleras och regleras av ett enzym som kroppen har tillverkat för enbart den processen.

Enzymer behövs för att vi ska kunna tillgodogöra oss näring ifrån kosten och är superviktigt för processen av liv! Utan enzymer inget liv! 
Hormoner, mineralämnen och vitaminer kan inte vara versamma utan enzymer.
Kroppens tillverkning av enzymer avtar med stigande ålder, vid sjukdom och vid intag av näringsfattig föda som snabbmat och färdigmat liksom när man  tillagar och värmer föda. Enzymer dör nämligen vid 42-48 grader. Därför är det viktigt att det ingår rikligt med råkost- levande föda i vårt intag.

Våra organ, celler och vävnader behöver enzymer för att kunna fungera fullt ut. Har man låga enzymnivåer kan det leda till att man får cell- och vävnadsskador eftersom att alla levande celler ( kroppen celler innehåller tusentals enzymer)  innehåller enzymer.  Brist på enzymer i cellerna kan orsaka allvarliga sjukdomar senare i livet. Symtom på att man har en låg enzymnivå (LEN) kan vara trötthet, slöhet, dåligt immunförsvar, matsmältningsproblem och hudproblem.

Enzymer motverkar sjukdomar som cancer, inflammationer och alzeimers sjukdom.

Kroppen tillverkar enzymer hela tiden. Enzymer dör också efter att ha fullgjort sin uppgift.

Man brukar dela in enzymer i tre stycken huvudgrupper.

. Ämnesomsättningsenzymer
. Matsmältningsenzymer
. Matenzymer

Enzymer är beroende av olika näringsämnen i kosten. 
Många enzymer är proteiner/äggviteämnen som sätter igång kemiska reaktioner i kroppen och omvandlar proteiner från föda till aminosyror. Kroppen använder aminosyror för att transportera enzymer till de olika kroppsfunktionerna.Vissa aminosyror som exempelvis tyrosin räknas som enzymer. 

Andra enzymer behöver hjälpämnen eller coenzymer för att kunna fungera. Organiska Coenzymer utgörs i många falla av vitaminer, då främs B-vitaminer medan oorganiska coenzymer utgörs av olika mineraler som exempelvis zink, koppar, magnesium och mangan. Coenzymer kopplas till enzymernas aktiva ytor för att kunna utföra reglering av de kemiska reaktioner de är avsedda för.

Vårt hormonsystem är direkt beroende av att enzymbalansen i kroppen fungerar då hormoner, mineralämnen och vitaminer inte kan vara verksamma i kroppen utan enzymer.
Enzymer hjälper till att underlätta kemiska reaktioner i kroppen och fungerar som katalysatorer och är nödvändiga för vår ämnesomsättning och behövs för nedbrytningen av föda. Enzymer styr alltså över hormonsystemet men även kroppens energisystem, kroppens försvarssystem, frigörandet av blockerande nervsystem och läkningsprecess som av infektionssjukdomar, sårläkning och smärtlindring. . 

Enzymer reglerar ämnesomsättningen (metabolismen)som i sin tur styr PH-balansen i kroppen.
Enzymer reglerar också viskositeten i blodet, balansen mellan mage och tarm, bortforslingen av gifter och fria radikaler och enzymer finns helt enkelt till för att vi ska kunna leva och är avgörande för vår hälsa! För att vi människor ska hålla oss friska måste enzymerna i kroppen vara fullt aktiva.

Mia

Örtkyckling med grönkålspesto

$
0
0

Jag blev väldigt låg efter attentaten i Paris och allt det onda som händer ute i världen och även här i Sverige, så att lägga upp recept har kännts fjuttigt, när man egentligen vill lätta på trycket för alla känslor inför det faktum att människor i världen är så onda och utför så fruktansvärda gärningar.

Men om man tänker efter har det man tänker faktiskt egentligen också med hälsa att göra! Att inte ta åt sig av det onda med rädsla och negativa tankar, utan försöka förmedla en positiv känsla till andra och till sig själv. För är man själv negativ känner människor i ens omgivningen av det som ringar på vattnet och blir själva negativa. Det blir som ett dominospel. Faller en faller alla. Så sänd ljus och kärlek till din omgivning! Tankens kraft är stark!

Jag övar just nu in en julshow med Stjärnjul som har premiär den 5/12. Att sjunga och att få förmedla kärlek till publiken är ett sätt för mig att lämna negativa känslor.

               Och att få njuta av god hemlagad, nyttig mat.

Det är säsong för grönkål så här i november-december.
Grönkål är enligt forskare, en av de nyttigaste grönsakerna i världen! Den innehåller rikligt med karotenoiden lutein som skyddar dina ögon mot solljus och åldersrelaterande makuladegenation- en sjukdom på gula fläcken.

I USA toppar grönkål listan för så kallad anti age food-mat som stoppar åldrandet.
Det beror på den höga halten av antioxidanter och framförallt  C-vitamin i grönkål. C-vitamin hjälper till att förebygga rynkor och upprätthålla hudens elasticitet. Dessutom finns det rikligt med folat i grönkål. Folat som är ett essentiellt näringsämne- det vill säga ett ämne som kroppen inte själv kan bilda, behövs för att bygga upp celler, arvsmassa och proteiner.

Grönkål är ett superlivsmedel och innehåller  mycket bra vitaminer som A, B-vitaminer och C och E. Du hittar även kalium och kalcium samt järn i denna grönsak. Grönkål är även virus- och bakteriedödande och motverkar även inflammationer.

Både grönkål och  broccoli  är  två av de nyttigaste grönsaker som finns, och de har många bra egenskaper.
Förutom att de är starkt basiska så skyddar de även mot vissa cancerformer. Och även hudcancer.
Forskare har hittat ämnet  Sulforafan i både broccoli och grönkål, så innan sommaren kan det  vara bra att öka sitt intag av dessa goda grönsaker så motverkar du att bli bränd i solen samt kan du faktiskt förebygga hudcancer. Sulforafan hindrar även enligt forskning cancerceller att dela sig, vilket hämmar uppkomsten av tumörer.

Men antioxidanten Sulforafan  skyddar även luftvägarna, vilket ger ett bra skydd mot föroreningar i luften som avgaser och tobaksrök. 
Grönkål har dessutom massor av bra kostfiber i sig, faktiskt dubbelt så mycket som broccoli. Kostfiber binder toxider i tarmen och driver ut dem ur kroppen. dessutom ökar alla dessa härliga mineraler, vitaminer och antioxidanter ditt immunförsvar. Så frossa nu när du hittar den färsk i grönsaksdisken.

Grönkålspesto i en glasskål

Foto: Mia Hagenmalm

Örtkryddad kyckling med grönkålspesto
2 portioner
400 g kyckling, eko
herbamare örtsalt
2 krm timjan
2 krm rosmarin
herbamare örtsalt
Pesto:
150 g färsk grönkål
1 dl hasselnötter
1 dl parmesanost, riven
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, krossade
2 msk pressad citronsaft
Örtsalt

Gör så här:
Krydda kycklingen med örtsalt och örter. Bryn dem i stekpanna i olja eller smör så de får färg. Ställ sedan in i ungen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills de är genomstekta.

Ingredienser till grönkålspesto i en mixer

Foto: Mia Hagenmalm

Pesto: Repa bladen av stjälken på grönkålen och skölj noga. (släng bort stjälken)
Mixa tillsammans med hasselnötter, ost, vitlök och olja till en jämn grön pesto. Servera peston med kyckling och ugnsrostade grönsaker eller rotfrukter.

Har du Candidaöverväxt? Så blir du av med den!

$
0
0

Jag har själv överväxt av Candida!
Under några år höll jag på att bli tokig på grund av min mage-IBS och återkommande svampinfektioner, klåda, astma, nässelutslag med mera. Jag känner fortfarande av det. Om jag slarvar minsta lilla med kosten så känner jag att det växer en beläggning i munnen. Men jag lyckas ofta hålla den borta i och med att jag inte äter socker, gluten och laktos idag.

Candida är en jästsvamp som är en del av den normala bakteriefloran i kroppen och som finns naturligt i tarmen, slemhinnor och i huden.  Om man har en normalfungerande och  balanserad tarmflora, reglerar bakterier varandra så att ingen bakteriestam växer mer än någon annan och hjälper till att eliminera  skadliga bakterier och parasiter och transportera dem ut ur kroppen.

Nyttobakterier behövs för kroppens näringsomsättning. 
Men om det av någon anledning blir en obalans, till exempel efter en antibiotikakur, sämre kostvanor, luftföroreningar, kemikalier, tungmetaller som amalgan, läkemedel och stress kan Candida inta en agressiv form och börja växa okontrollerat.

De skadliga bakterierna kan om de får överhand orsaka många symtom på obalans i kroppen.  Exempel på det och vad Candida är, samt hur du kollar om du har Candida, kan du läsa mer om  här!
Även en minskning av magsyra kan orsaka problem med Candida då det påverkar matsmältningen och försurar tarmen/ magen. Minskad production av magsyra, minskar även frisättningen av ämnet Instric Gastric som binder B-12 i tarmen.

Hur blir man av med Candidaöverväxt?
Man måste göra en radikal kostomläggning och en mycket strikt diet på minst två månader eller längre, beroende på hur mycket av candidaöverväxt det finns i kroppen. Bra är att välja, som jag brukar kalla det, en basisk kost eftersom att Candida liksom all annan svamp trivs i en syrefattig och sur miljö. Gynnsamt pH-värde för tarmen ska vara neutralt pH 7 till svagt basiskt.  Allt över pH 7 skapar bakterietillväxt.

( Olika organ i kroppen har olika pH-värden. Blodet är alltid svagt basiskt: pH-värde:7,38-7,42 och i magsäcken är pH-värdet väldigt surt: 1,7 beroende på saltsyran. Man kan kolla om man är sur med indikationspapper som man kan köpa på hälsokost. saliven bör ha pH-värde: 6,6- 7,2. Urinet bör ha pH-värde 6,4-6,8) 

Eftersom Candida lever av socker, ska man svälta svampen. Och det är inte bara rent socker som ställer till det. Här måste man ta bort allt socker som fruktsocker, mejeriprodukter, kolhydratrika produkter som vitt mjöl, pasta, bröd, ris och så vidare.

Börja med att rensa kroppen från Candida och att stärka slemhinnorna i tarmen.
Det är väldigt effektivt att dricka Pau D Arco-te, vilket är svamp- och parasitdödande, 3 ggr/dag. Kaprylsyra som finns att köpa som kosttillskott är också väldigt bra och tar bort Candida, samt att inta glutamin vilket läker tarmens slemhinnor.
Drick även mycket ljummet vatten och tillsätt gärna svampdödande kryddor som kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor och örter som malört och ringblomma eller extrakt av grapefruktkärnor. Tillsätt även fibrer i form av psyllliumfrön för att rensa tarmen. Tugga gärna på kumminfrön för att motverka sötsug, eller ta en sked kokosolja.
När man gjort detta  i typ en vecka kan man tillföra mineraler och vitamnier som zink, magnesium, biotin, C-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer- gärna ett komplex.

Detta ska du undvika att äta:
Socker, kolhydratrik kost, mejeriprodukter, majsstärkelse, processad mat, färdig mat, halvfabrikat,  jäst, stärkelserika rotfrukter/grönsaker som exempelvis potatis och grönsaker, alkohol, söt frukt och söta drycker då allt sött samt kolhydrater bryts ner i levern och där verkar toxiskt vilket kan orsaka problem.

Detta ska du äta:
Du bör äta en varierad kost av gröna grönsaker som kål, broccoli, gurka, spenat. Läs mer om vad jag kallar basisk kost/föda här! och tips på vad du kan äta för att minska på sockret här: Sockerfri kost, men välj även bort mejeriprodukter.

Får du svamp i munnen, kan du avlägsna det med ekologisk bikarbonat.
1 tesked bikarbonat till 1 dl vatten. Gurgla runt i munnen under någon minut. Ett annat bra sätt är att köra oil pulling med kokosolja under fem-tio minuter/dag. Spotta ut oljan i soporna så att det inte blir stopp i avloppet. Jätteviktigt är att äta en bra probiotika med bra lactobakterier och enzymer som hjälper till med matsmältningen.

Källa: Egen erfarenhet
Zarah Öhberg
Candida Sanna Ehdin

 


Glutenfritt fröknäcke med avokadoröra &ägg

$
0
0

Häromdagen bakade jag fröknäcke. Jag bara älskar det men det tar slut så fort. Ändå gör jag två plåtar åt gången.
Fröknäcke är så gott att ta till när man vill ha något att tugga på till frukost. Mitt favoritpålägg på knäcket är mosad avokadoröra med skivat kokt ägg. Har man mosad avokado behöver man förstås inget smör. Detta är ett väldigt gott och nyttigt pålägg. Du får i dig nyttiga fetter från avokadon och proteiner från ägget vilket gör att du håller dig mätt väldigt länge. Till frukosten blev det även en enkel smoothie gjord på mango, apelsin och ingefära som jag toppade med  jordgubbar och chiafrön.

Fröknäcke
200 g solrosfrön
1/2 dl psylliumfrö
1/2 dl chiafrö
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön
flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Blanda alla ingredienser utom flingsalt och vallmofrön i en bunke och låt  sedan vila i ca 20 minuter. Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper och bre ut smeten på plåtarna. Jag brukar lägga på bakplåtspapper över smeten och kavla ut den på det viset så fastnar inte smeten på kaveln. Strö över vallmofrö och flingsalt över frösmeten. Grädda- torka i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Brödet ska bli hårt och knaprigt. Kolla så att det inte bränns vid. Ta ut och låt svalna innan du lossar dem från plåten. Bryt knäcket i mindre bitar och förvara det torrt.

Avokadoröra
1/2 avokado
1 msk finhackad lök (kan uteslutas)
några droppar citronsaft
1 nypa finhackad koriander

Herbamare örtkrydda och chiliflakes

1 kokt ägg
Några skivor röd paprika och alfaalfagroddar

Gör så här:
Mosa avokadoköttet tillsammans med lök och citronsaft. Smaka av med örtsalt och chiliflakes. Bre avokadoblandningen över fröknäcket. Skiva ägget och skär paprika. Dekorera med ägg, paprika och groddar.

Smoorhie emd mango, apelsin och ingefära toppad med jordgubbar och chiafrön i ett glas

Foto: Mia Hagenmalm

Smoothie med mango och ingefära
2 dl apelsinjuice, färskpressad
1 1/2 dl mango, fryst
2 droppar Ginjer ( eller ca 1 tsk riven ingefära)

Jordgubbar och 1 matsked chiafrö till topping
Gör så här:
Pressa saften ur apelsinen. Mixa tillsammans med mango och ingefära till en härlig glasslik smoothie. Toppa med jordgubbar och
chiafrö.

Mjölksyrad hel chili

$
0
0

Jag tycker att det är väldigt roligt och tillfredsställande att lägga in grönsaker, sylta, safta, laga mat och baka.
När jag var yngre var jag nog ännu mer en ”bullmamma” som gjorde långkok, äppelmos, la gula ärter i blöt över natten till torsdagens ärtsoppa och bakade bullar en gång i veckan. Den här passionen för matlagning och att den ska lagas ifrån grunden sitter djupt rotad,
men nu för tiden tänker jag dock mer på att maten ska vara nyttig, glutenfri och utan socker. Dessutom är det skoj att jag idag är mer medveten om vad som är nyttigt och som jag kan tillsätta i maten som örter och kryddor för att de ska verka hälsosamt för kroppen.
Och jag älskar att experimentera med smaker och kombinationer.

I somras köpte jag en underbar, härlig planta med chili. Förra veckan var det dags att skörda frukterna och det bästa enligt mig är att lägga dem i saltlake för att mjölksyra dem. Det här är riktigt spännande för det är första gången jag mjölksyrar just chili.

Att fermentera grönsaker är en riktigt gammal metod.
Förr syrade man grönsaker för att på så sätt konservera sin mat, när man inte hade tillgång till kylskåp som vi har idag.
Det är ganska synd att man tappat denna konserveringsmetod, för att syra-mjölksyra sina grönsaker är så otroligt nyttigt. Dels är mjölksyrade grönsaker väldigt basiskt, dels innehåller det bra med probiotika- mjölksyrebakterier som verkar bra för  magen då det är PH-reglerande för tarmfloran och bra för immunförsvaret.

För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga. Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln.
Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.
Det första som händer är en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Sen sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen, nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12. Mjölksyrebakterierna hjälper även kroppen att ta upp vitaminer bättre.
Även om det heter mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen. Tvärt om!
Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan. Detta är jättebra för kroppen då vi behöver äta mer basisk föda för att må bra. Ett överskott av alltför mycket ”sur”mat kan orsaka sjukdomar som gikt, huvudvärk, ledvärk, cancer och så vidare. Vi mår bäst om vi äter 70 % basisk kost och ca 20-30 syrad kost. Tyvärr äter de flesta i Sverige idag helt tvärt om; 70% syrad mat och endast 20-30 % basisk mat.

Det finns två olika sorters mjölsyrebakterier. En är anpassad för växter och
en är anpassad för mjölk.
Mjölksyrning används av många folkslag runt om i världen sen urminnes tider.
Ryssland till exempel, har sitt surdegsbröd, sin yoghurt och kefir och japanerna
framställer Miso ur soja och korn.

Mjölksyrning är ett riktigt mathantverk och det gäller att vara noggrann när man gör det.
Använd väl rengjorda, destillerade glasburkar och naturligtvis ekologiska grönsaker för bästa resultat. Se till att ha ett bra ställe med lagom rumstemperatur. Det behövs en rumsvarm plats 20-22 grader de två första dygnen för att få igång syrningen-jäsningen.
Du kan efter två dygn lukta dig till om fermenteringen går bra. Det ska avge en doft som är syrlig och frisk. Skulle så inte vara fallet är det bara att slänga grönsakerna och göra om, för då har det kommit in mindre bra bakterier i lagen.

Ha det fint och lycka till!

//Mia

Mjölksyrad, hel chili
1 liter vatten
2 msk salt utan jod
300 g chili

Gör så här:
Koka upp vatten med salt så att saltet löser sig. Låt svalna Skölj chilin väl och stoppa ner dem i en burk som rymmer 1 1/2 liter vatten. Du kan använda vilken chili du vill.
Häll på vattnet så att det täcker chilifrukterna.
Stäng inte burkens lock utan lägg en tyngd i form av exempelvis en vattenfylld plastpåse överst på burken. Den är till för att hålla nere grönsakerna under vattenytan och luften borta så att chilin får plats att jäsa.
Låt stå i rumstemperatur ca 48 timmar. Det kan jäsa ganska rejält i början så att saltlaken rinner över. Kolla att grönsakerna fortfarande ligger under vatten. Om inte häll på mer saltlake.
Efter två dygn ska du flytta burken till ett svalare, mörkare ställe exempelvis ett skafferi där temperaturen mäter 15- 18 grader. Du kan också sätta över en papperspåse till skydd mot ljuset. (Jag har flyttat ner min burk i matkällaren).
Sätt på locket som ska ha en gummiring och låt mogna i 14 dagar. Ha gärna burken på ett fat eller en bricka ifall den läcker ut vatten. Öppna locket några gånger under jäsningen och häll på mer saltlake om det behövs. efter dessa fjorton dagar ställer du in burken i kylskåp och låt gärna processen mogna ytterligare en vecka innan du äter av den.
Rätt syrade grönsaker håller minst ett år i kylen.